Günaydın, henüz Resmî Gazete’de yayımlanmadığını belirttiği adliye açılışıyla ilgili olarak, "Vatandaşların adalete erişimi açısından olumlu bir gelişme gibi görünse de, bunun anlamlı olabilmesi için hâkim, savcı atamalarıyla birlikte gerekli personel ve fiziksel koşulların eksiksiz sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Eskişehir’in merkez adliyesindeki mevcut fiziki koşulların yetersizliğine dikkat çeken Baro Başkanı, yakın zamanda icra dairelerinin Telekom binasının bulunduğu alana taşınmasının gündemde olduğunu ve bu kapsamda bazı mahkemelerin de yeni yerleşkeye geçebileceğini belirtti. Bu durumun, mevcut adliye binasındaki yoğunluğu bir nebze azaltabileceğini ifade eden Günaydın, asıl ihtiyacın tüm birimlerin bir arada yer aldığı büyük ve kapsamlı bir adliye kompleksi olduğunu dile getirdi.
Eskişehir’de bir Bölge İdare Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi’nin (BAM) kurulması gerektiğini vurgulayan Günaydın, bu konunun uzun süredir gündemde olduğunu hatırlattı. İstinaf mahkemelerinin kuruluş amacının Yargıtay’a gitmeden önce etkin ve hızlı çözüm üretmek olduğunu ancak mevcut durumda istinaf sürecinin Yargıtay’daki yargılama kadar uzun sürdüğünü söyledi. Bu nedenle söz konusu mahkemelerin Eskişehir’de kurulmasının, adalete erişimi hızlandırma ve kararların niteliğini artırma açısından önem taşıdığını ifade etti.
Son dönemde yürürlüğe giren tasarruf tedbirlerinin yeni adliye binası inşasını zorlaştırdığını belirten Baro Başkanı, buna rağmen çeşitli ek birimlerin kurulması ve hukuk-ceza mahkemelerinin ayrılması gibi adımların gündemde olduğunu aktardı. Ancak henüz net bir açıklama yapılmadığının altını çizen Günaydın, “Otopark sorunu olmayan, erişimi kolay, büyük ve modern bir adliye binası Eskişehir’in en büyük ihtiyaçlarından biridir” dedi.
Eskişehir’deki avukat sayısına da değinen Baro Başkanı, bugün itibarıyla 1.966 avukatın görev yaptığını ve her hafta yeni meslektaşların aralarına katıldığını söyledi. Özellikle beş yılın altında kıdemi olan genç avukatların sayısında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Günaydın, “2018 yılında yaklaşık 1.000 olan sayı, bugün neredeyse iki katına çıktı” dedi.
Genç avukatların mesleki yönelimlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Günaydın, ekonomik zorluklar nedeniyle bazı meslektaşların farklı alanlara yöneldiğini, bunun yalnızca avukatlık mesleğine özgü olmadığını vurguladı. Gelecekte hukuk alanında uzmanlaşmanın kaçınılmaz hale geleceğini belirten Günaydın, özellikle genç avukatların ilgi duydukları alanlarda uzmanlaşmalarının önem taşıdığını söyledi.
Tapu işlemlerinde avukat bulundurma zorunluluğu gibi yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu da ifade eden Günaydın, böyle bir düzenlemenin hem vatandaşları dolandırıcılık ve hak kaybı gibi olumsuzluklardan koruyacağını hem de mahkemelerin iş yükünü azaltacağını belirtti. Bu tür adımların, aynı zamanda genç avukatlara yeni istihdam alanları açma potansiyeli taşıdığını dile getirdi.