2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun hükümet tarafından uygulanmadığını ifade eden Bingöl, 2025 yılı bütçesinde çiftçiye ayrılan 135 milyar TL’lik desteğin yetersiz olduğunu söyledi, “Eğer yasa uygulansaydı çiftçiye 615 milyar TL ödeme yapılacaktı. Aradaki 480 milyar TL’lik fark çiftçinin hakkıdır” diyen Bingöl, bu paranın nereye harcandığının açıklanması gerektiğini belirtti.

"Yerli üreticiye baskı yapılıyor"

Konuşmasında hükümetin ithalat politikalarını da eleştiren Bingöl, “Zirai don oldu, hükümet sessiz kaldı. Çiftçi feryat etti, karşılık bulamadı. Ama siz bir milyon ton mısır ithalatına sıfır gümrükle izin verdiniz” sözleriyle yerli üreticinin yalnız bırakıldığını savundu.

Gübre ve mazot zamlarının üretim maliyetlerini katladığını ifade eden Bingöl, çiftçilerin artan enflasyon karşısında ayakta kalmakta zorlandığını vurguladı.

Tarım arazileri

Bingöl, hükümetin tarım ve mera arazilerini korumak yerine rant projelerine açtığını da belirterek 3 Mayıs 2025 tarihinde yayımlanan yeni bir yönetmeliği hatırlattı. “Artık mera demek yatırım alanı, yaylak demek sanayi parseli, kışlak demek ise maden ve turizm alanı anlamına geliyor” diyen Bingöl, bu yönetmeliği “beton ekonomisinin meralara uzanması” olarak tanımladı.

"Kırsal tasfiye ediliyor"

Bingöl, hükümetin çıkarmayı planladığı “bütün şehir yasası” ile tüm köylerin mahalleye dönüştürülmek istendiğini savunarak, bunun kırsal yaşamın ve hayvancılığın sona erdirilmesi anlamına geleceğini söyledi. “Köylünün son müşterek malı da sermayeye peşkeş çekilmek isteniyor. Biz buna itiraz ediyoruz” dedi.

Üretimde kısıtlama

Kurban Bayramı öncesi büyükbaş hayvan üretimine getirilen kısıtlamalara da değinen Bingöl, su kıtlığının gerekçe gösterildiğini ancak esas problemin su yönetimi olduğunu belirtti. Su mühendisi olduğunu hatırlatan Bingöl, “Bu hükümetin su planlaması yok. Su israf ediliyor” dedi.

Eskişehir İçin Uyarı: “Depreme Hazır Değiliz”

Anahtar Parti'den referandum çağrısı Anahtar Parti'den referandum çağrısı

Konuşmasının sonunda Eskişehir özelinde de değerlendirmelerde bulunan Bingöl, kentin depreme hazırlıksız olduğunu belirterek hem merkezi hem de yerel yönetime çağrıda bulundu. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’ün de Eskişehir’i riskli iller arasında gösterdiğini hatırlattı.

"Saadet geliyor"

Saadet Partisi’nin tarım ve hayvancılığı öncelik haline getirdiğini vurgulayan Bingöl, “Bugün çiftçiyi köyden koparmaya çalışan yasalarla mücadele ediyoruz. Ancak Allah’ın izniyle Saadet Partisi iktidara geldiğinde, çiftçimiz hak ettiği günlere kavuşacak” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi